omgaan met depressie

Gratis Cursus Omgaan met Depressie

Voor veel mensen is het moeilijk om te gaan met depressie en angstklachten. Zijn er eigenlijk wel methodes om depressie of een dip te verminderen? Of helemaal weg te halen uit je leven?

Het kan zijn dat jij je afvraagt; kan ik eigenlijk wel een cursus volgen als ik zo depressief ben? Het antwoord is JA! Ik schrijf deze cursus zo dat iedereen er wat aan kan hebben en kan begrijpen. Waar ik moeilijke begrippen uit elkaar heb getrokken en vertaald heb naar eenvoud, praktisch haalbare tips, tools en methodieken. Zelfs de mensen die er diep in zitten of die een dip hebben. Of als je gewoon lekkerder in je vel wilt zitten.

Ik mag en kan niets garanderen, maar al zou je door deze cursus al een stuk meer plezier in je leven krijgen. Dat je kleine of grote doelen wel zou behalen. Dat je sociale leven meer vreugdevol verloopt. En, in het algemene meer kleur in je leven kan aanbrengen, dan zou dat een fantastisch iets zijn. En dat is wat ik jou gun. Laten we beginnen met de gratis cursus omgaan met depressie.

Hoe behandel je een depressie?

Hoe behandel je een Depressie?

Of beter gezegd; Hoe gaan we dit doen? Er zijn 5 hoofdpilaren in deze cursus, die jou gaan helpen je depressie of dip te verlichten of helemaal weg te nemen.

De 5 pilaren voor: Hoe stop je een Depressie of Dip?

 1. Gedachtes omdenken.
 2. Emoties verlichten.
 3. Haalbare doelen behalen
 4. Opnieuw programmeren van gedachtes
 5. Biologie veranderen door middel van lichte beweging en andere uitingsvormen

Laten we beginnen bij de eerste pilaar:

Hoe behaal ik mijn doelen?

Voor veel mensen met een depressie kan ochtends je sokken aantrekken of sowieso uit bed komen een moeilijke opgave zijn. Als je een tijd zwaarmoedig en depressief bent, heb je gewoon niet de energie om dit soort dingen te doen.

Althans, zo is het nu! Met hele kleine stapjes kun je langzaam controle terug krijgen over je leven. Die kleine stapjes behaal je door kleine haalbare doelen te stellen.

Doel 1:

één zo’n doel is; elke dag als je opstaat, mag je van jezelf eisen dat je je bed opmaakt. Je bed opmaken, hoor ik je denken? Ja je bed opmaken! Maar waarom vraag jij je af?

De psychologie erachter is dit: Veel depressieve mensen hebben een laag zelfbeeld, juist, omdat er zo weinig praktische doelen worden behaald. Daarom is dit doel behalen, voor jezelf een daad van zelfliefde. Deze zelfliefde, hoe klein het ook mag zijn, kan een begin stap zijn om je zelfwaarde weer te verhogen.

Denk er maar over na: Als je na een zware dag thuis komt, of je bent thuis gebleven en alles wat fout kon gaan voor je gevoel, ging fout. Hoe voelt het voor je dat dan toch je bed is opgemaakt, wat mooi gespreid op je ligt te wachten, omdat je ochtends de moeite heb genomen, dit voor jezelf te doen. Laat dit gevoel eens op je inwerken, absorbeer het. En kijk maar hoe dit na een Week voor je voelt! Voel je de verandering?

Ja zo simpel kan het zijn! Hier een inspirerende video, over het waarom het opmaken van je bed zo belangrijk is:

En het wordt beter als je meer van dit soort doelen gaat halen. Uiteindelijk hoe meer doelen je haalt, hoe beter jij je gaat voelen. Juist, omdat je toekomst perspectief creëert. Veel mensen onderschatten het goede gevoel wat je al met simpele doelen kan behalen. Ook ik heb dit aan der lijven ondervonden.

hoe behaal je doelen

Doel 2:

Dit doel gaat over het opruimen en schoon maken van je huis? Wat schoonmaken hoor ik je zeggen?? Pffff, mag het een ander doel zijn?

Ik snap je, maar dan in kleine stapjes, zodat je gelijk het goede gevoel kan ervaren en je meer zin krijgt in het behalen van je andere doelen en op haar beurt weer toekomst perspectief creëert.

Mensen zeggen wel eens na het schoonmaken van hun huis, dat gelijk hun hoofd ook schoongemaakt is. Dit is wat ik zelf ook heb ervaren. Het geeft zelfvertrouwen, eigenwaarde en vrolijkheid. Helaas vergeten veel mensen deze simpele technieken om met depressie om te gaan.

Hoe ziet doel 2 eruit in een schema?

week 1:

 1. Dag 1: Losse rommel van slaapkamer opruimen
 2. Dag 2: Vrij
 3. Dag 3: Losse rommel van huiskamer opruimen
 4. Dag 4: Vrij
 5. Dag 5: Opnieuw indelen van goederen in keukenkastjes, bestek en andere keukengerei
 6. Dag 6: Badkamer opruimen en overige slaapkamers
 7. Dag 7: Vrij

Als je naar dit schema kijkt, wat voor gevoel geeft je dit dan? Mocht je er als een berg tegen op zien, zeg dan tegen jezelf elke keer opnieuw: Dit is simpel, dit is makkelijk, dit is leuk.

Dit doe je om je overtuigingen opnieuw te programmeren, zodat je het ook echt leuk gaat vinden, of in ieder geval niet vervelend. Blijven herhalen en het wordt je werkelijkheid! Dit is alvast een voorproefje voor het omdenken.

Het schema voor week 2 is hetzelfde als week 1 maar bij het woord rommel opruimen, verwisselen we dit woord voor ‘schoonmaken’

Onthoud dat zelf mag bepalen, hoe je de dagen invult, wat betreft rommel, opruimen en schoonmaken. Volg je gevoel daarin. Je kent jezelf daarin het beste. Ik adviseer je wel, om een vast schema aan te houden, die je ondersteunt bij het halen van je doelen.

schrijven over depressie

Doel 3

Schrijven over depressie

Dit is het derde praktische tool die ik je ga meegeven en het heet ”schrijven over depressie

Waarom zou je schrijven over je depressie?

 • Je hoofd leeg maken
 • Beter overzicht waar problemen vandaan komen
 • Het reduceert spanningen en stress
 • We gebruiken het voor het omdenken van je gedachten

Ook deze techniek hoor je niet zoveel meer in de wandelgangen van de GGZ en andere instellingen van de geestelijke gezondheidszorg. En dat is op z’n minst jammer te noemen. Enkele jaar geleden zag ik een vrouw op de tv, die de hele dag gedachtes had. Deze vriendelijke vrouw ging hier onder gebukt en ze kwam op het idee om al haar gedachtes op te schrijven. Ze heeft het 3 maanden fanatiek gedaan en na die drie maanden was haar geest helemaal leeg. Ze voelde zich eindelijk weer ontspannen en relaxt.

Nu zal dit niet precies bij iedereen zo werken, maar al zouden we al een stap kunnen maken om jouw hoofd wat leger te maken, zodat je meer ontspanning en rust kan ervaren.

Koop een goedkoop schriftje of een dagboek, of iets waarbij je enthousiast van word om in te gaan schrijven. Schrijf daarin alles, waarvan je denkt dat het uit je systeem mag. Het kan zijn dat je 1e in de week een paar gedachtes of situaties in op schrijft, maar misschien heb je wel de behoefte om iedere dag veel te schrijven. Vertrouw op jezelf en je voelt vanzelf wat je op wilt schrijven.

Wat kun je in je dagboek schrijven?

 • Negatieve gedachtes
 • positieve gedachtes
 • negatieve situaties
 • positieve situaties
 • Negatieve emoties
 • positieve emoties
 • Alle, woorden, gedachten, ideeën, waarvan je wilt dat het in je dagboek of schriftje komt.

Je zult zien dat dit bevrijdend werkt en dat je meer overzicht krijgt wat er nou werkelijk in je speelt. Omdat je nu weet wat er werkelijk speelt, betekend dit ook, dat je het langzaam aan kan veranderen. Ik zal je uitleggen hoe we dat gaan doen.

Schrijf 5 zinnen of gedachtes op, die deze overtuiging ontkrachten. Bijv.:

 1. Ik ben het waard.
 2. Ik ben het waard om liefde te ontvangen.
 3. Ik ben een mooi mens en andere houden van mij.
 4. Ik respecteer mezelf en andere mij.
 5. Ik ben trots op mezelf en andere op mij.

Zeg deze positief bevestigende zinnen elke dag hardop of in jezelf op. Je zult zien dat in het begin het onecht overkomt op jezelf.  Zo van ”Hallo, zo ben ik gewoon niet, wat een onzin die oefening!” En zo zal je je geest wel meerdere gedachtes verzinnen, waarom dit onzin voor jou is.

Dat is de natuur van de geest. Die houd alles graag bij het oude, hoe rot dat ook voelt, Daar voelt je geest zich het veiligst bij. Voelt onlogisch toch? Daarom gaan we het veranderen!

affirmaties

Het tweede deel van deze oefening is één van de positief bevestigende zinnen in actie omzetten, waardoor jou zin of gedachte nu met de werkelijkheid strookt.

Bijvoorbeeld bij de gedachte: Ik ben het waard om liefde te ontvangen en mensen geven mij liefde terug.

Geef eens een glimlach aan iemand anders en kijk of je een glimlach terug krijgt. Luister eens goed en compassioneel naar iemand anders die in problemen zit en voel de waardering van die gene terug (liefde)

Op het moment dat je die glimlach terug krijgt, bevestig jij je nieuwe gedachtes en zo woorden ze nieuwe overtuigingen. En overtuigingen hebben de eigenschap jouw persoonlijke realiteit te creëren. Het mooie hiervan is. Jij mag bepalen wat er in jouw persoonlijke realiteit komt!

Tip: Vind je het nou moeilijk actie te ondernemen. Ga dan de daad of situatie visualiseren en voel de positieve emoties die het teweeg brengt. Zo komt positieve energie in beweging en zo programmeer je jouw hersens, om dit uiteindelijk toch te durven. Sterker nog je geest weet het verschil niet tussen wat je visualiseert en wat je in de werkelijkheid doet, dus eigenlijk gebeurt het al!

We zijn aangekomen bij de tweede pilaar, genaamd:

Jouw Biologie veranderen door middel van lichte beweging en andere uitingsvormen

Bij deze pilaar van de gratis cursus omgaan met depressie, haal ik weer een oude techniek uit de doos. Het heet wandelen in de natuur. Gelukkig zijn veel mensen bewust van de vele voordelen van wandelen. Ik wandel zelf veel met de hond en vind het altijd enorm grappig hoe nuchtere mensen het dan hebben, over het ervaren van stilte. En dan vooral tijdens het wandelen in de natuur.

hoe vind ik stilte

Wat houd stilte in en wat kan het voor je doen?

Stilte is eigenlijk iets abstracts en metafysisch. Het is moeilijk met onze rationele geest te beschrijven wat het is. Daarin tegen kun je wel ervaren wat stilte is. Gelukkig kun je de kwaliteiten ervaren van de stilte:

Kwaliteiten van de stilte zijn:

 • Innerlijke rust.
 • Blijheid en vrolijkheid.
 • het vermogen denkprocessen stil te leggen.
 • het vermogen negatieve denkpatronen te helen.
 • negatieve emoties te neutraliseren.

Als je naar de kwaliteiten kijkt van de stilte, dan snap je waarom ik dit in de cursus wil. Misschien nog beter gezegd; Nu snap je waarom jij

dit wilt!

Stilte ervaren is iets waar je oefening voor moet doen. Het begint met een klein beetje stilte, wat zich na oefening, steeds meer gaat uitbreidden naar stil zijn in je hoofd en hart.

Je zou deze oefening is kunnen proberen:

Als je in de natuur loopt, richt je dan op alle mooie aspecten die de natuur te bieden heeft. Zie je een prachtige havik boven je zweven, zie je een glinsterend eikenblad met een beetje dauw erin. De koeien die heerlijk vredig staan te grazen, of de wind die gracieus door het bladerdak van de bomen waait en waar nou net dat zonnetje doorheen komt.

Richt daar je aandacht op en oberserveer het. Als er gedachtes of emoties omhoog komen. Observeer die dan ook en laat ze weer gaan, zoals ze gekomen zijn. Voel je de stilte langzaam tot je komen?

Als je je dus aan het verwonderen bent over de natuur, dan is zeker in het begin je ego nog bezig jou te saboteren met gedachtes en emoties.

”Wat is dit nou voor een aparte cursus? Dit werkt toch niet?! Ik ga wel weer terug naar mijn bed. Dat voelt fijner”

”Ik voel nog helemaal geen stilte, waarschijnlijk ben ik wel iemand die dat niet kan voelen”?

”ik voel me ineens verdrietig, dit kan toch niet de bedoeling zijn? Ik denk dat ik maar wat anders ga doen”…

En we denken wel 60.000 gedachtens per dag en veel van deze gedachtes zijn saboteurs. Ze houden ons af van een leven, die we eigenlijk willen.

Daarom is het belangrijk tijdens deze oefeningdat je gedachtes en emoties voorbij laat gaan. Een beetje hetzelfde als wat je leest bij de instructies van meditatie.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren wat mooi is, maar het effect van de schoonheid van de natuur is vaak hetzelfde. Het creert een positieve energie in beweging. Dat is precies wat we nodig hebben als je vast zit in een depressie of dip. We willen dat de energie die vast zit, weer langzaam gaat stromen en de denk processen die negatief zijn oplossen in de stilte.

Op het moment dat je deze stilte ervaart, ben je eigenlijk al helend bezig. Er word een begin gemaakt met het afbreken van je negatieve denkpatronen en emoties.

Dit vereist wel vastigheid in het uitvoeren van je doelen. Maar ook daar gaan we mee aan het werk.

Ëén van de belangrijkste aspecten hiervoor is wilskracht, maar hoe krijg ik wilskracht, als ik vaak niet eens de energie heb, om uit m’n bed te komen?

Dit antwoord ga ik je geven in het volgende stukje.

hoe krijg ik wilskracht

Hoe krijg ik wilskracht?

 • Door een hoger doel en betekenis te hebben in de wereld.
 • Het afmaken van kleine doelen.
 • Het goed afmaken van doelen.
 • Je leefomgeving verbeteren, zodat je een positieve basis hebt, waaruit je de energie voor wilskracht kan uithalen.

Hoe kom ik achter mijn hogere doel?

Misschien is het beter eerst te definiëren wat een hogere doel is.
Een hogere doel is; Een doel waarbij elke cel in je lichaam in vuur en vlam staat van blijdschap en passie. Dat je het gevoel hebt dat je dat 12 uur per dag kan doen en er nog energie aan over houd. Een hoger doel is vaak een doel waarbij je de levensomstandigheden van andere mensen dramatisch verbeterd door jouw behulpzaamheid. Mocht je een ander omschrijving hebben, die jou enthousiast maakt. Dan is dat ook meer dan goed!

Oefening:

Schrijf in je cursus schriftje op waarvan je denkt dat dat jouw talenten zijn. Of schrijf erin op, waar je minder talent in hebt, maar dit nog graag zou willen ontwikkelen.

Als je dat gedaan hebt, ga je kijken van welke talenten word ik het meest blij van?

Als je die hebt uitgezocht, dan ga je ze verbinden aan bezigheden die je kan koppelen aan je talenten of de talenten die nog ontwikkeld mogen gaan worden.

Schrijf hierna in je cursus schriftje de bezigheden verbonden aan je talenten, waarvan je echt blij wordt. Het kan echt van alles zijn. Je staat centraal en niet de meningen van anderen.

 • Wil je pottenbakken met gedetineerden (geen gek idee:)
 • Wil je mensen weer financieel onafhankelijk maken?
 • Wil je mensen helpen hun eenzaamheid te verzachten.
 • Lijkt het je fantastisch om voor depressieve mensen hardloop avonden te organiseren?

Het kan allemaal. De vraag is: Wat wil jij!

Het kan best zijn dat je hier even over moet nadenken, maar elke actie die je onderneemt om achter je hogere doel te komen, zet je een positieve beweging in de toekomst. Dit zorgt weer voor positieve gevoelens en toekomst perspectief.

Het afmaken van taken en doelen

Het afmaken van taken en doelen.

Wilskracht en Discipline verkrijg je ook door simpele taken en doelen af te maken. Als je bijvoorbeeld de afwas aan het doen bent, geef er dan je volledige aandacht aan. Ook niet zo dat het verkrampt wordt, maar met een relaxte open aandacht. Spreek met jezelf af: aan iedere taak waaraan je begint, die maak ik ook af! Kijk maar eens wat voor een gevoel het je geeft. Je zelfvertrouwen gaat met sprongen vooruit en de vast zittende energie komt in beweging.

Het gaat dus niet alleen over een taak of doel afmaken, maar ook HOE beleef je de taak of doel. Als je afwast, wees dan alleen bezig met de vaat afwassen. Alle gedachtes en emoties die daarbij opkomen, mogen er zijn, maar je reageert er niet op. Je merkt ze op, je observeert ze, om ze daarna weer de vrijheid te geven om in het Niets op te lossen. De open aandacht die je geeft aan je taak heeft als functie de taak relaxter en met meer plezier te doen verlopen. Je zal zien, dat als je de taak op deze manier uitvoert, er weinig wilskracht voor nodig is, omdat het proces sowieso plezierig is.

Zodra je de taak heb uitgevoerd, merk je dat het een stukje waardering geeft naar jezelf toe en zo laat je de positieve energieén weer in jezelf stromen. Zo kunnen simpele taken veranderen in kleine therapeutische sessies.

Je leefomgeving verbeteren zodat er een beter basis is om jouw wilskracht te ontwikkelen..

Wat ik zelf gemerkt hebt in mijn depressieve periode is dat ik niets gedaan kreeg, omdat mijn omgeving situatie slecht was. Wat bedoel ik daarmee? Ik had geen sociale contacten, m’n huis was vuil, geen goede financiële mogelijkheden, verslavingen, het was altijd chaos in mijn hoofd, etc. Eigenlijk had ik een omgeving gecreëerd, waarin ik uiteindelijk niet mijn depressie kon helen.

Als er zoveel aspecten van je leefomgeving slecht zijn, dan ontneemt dat je energie om doelen te bereiken. Wat ik gemerkt heb en waar we nu ook in deze cursus mee bezig zijn, is als we deze omgevings aspecten verbeteren er vanzelf een basis word gecreëerd, waarin er een beweging komt, waarin je al deze aspecten weer in de plus kan zetten. Zodat er een stevig basis komt om vanuit door te groeien.

Vanuit een goede basis zul je zien, dat het ten eerste makkelijker word je wilskracht te creëren en te behouden en ten tweede zul je zien dat je minder wilskracht nodig hebt, om je taken en doelen te behalen. Dit juist, omdat je nu vanuit een andere positievere emotie werkt.

gedachtes omdenken

Hoe kan jij je gedachtes omdenken?

Als je een zware dip hebt, depressief of neerslachtig bent, dan gaat dit altijd gepaard met veel negatieve gedachtes en gevoelens. Gelukkig kun je dit beetje bij beetje veranderen.

Soms kan het zijn dat je zo diep zit in dat gevoel en de negativiteitdat het je doen en laten helemaal verlamd. Op dat moment lijkt er geen uitweg meer te zijn.

En toch is hij er!

Voordat je gaat leren te omdenken, wil je eerst je emoties verlichten en de chemische balans herstellen in je lichaam, anders is het dweilen met de kraan open. De chemische balans herstellen doen we door middel van beweging en uitingsvormen. Hierbij een oefening die dit hersteld en je leert omgaan met depressie en angstklachten

 • 1 minuut: lichtjes rennen, wel staand op dezelfde plaats (met een glimlach)
 • 1 minuut: sprinten met de handen flink in beweging (met een glimlach)
 • 2-3 minuten: alles eruit gooien! Lachen, huilen, schreeuwen, dansen, kloppen op de borst, springen, slaan op je kussen of bed. Je kunt het zo gek niet noemen. Kijk maar wat voor gevoel eruit wil bij jou. Wees niet angstig als er veel boosheid of verdriet uit komt. Blijf het observeren en voel je veilig in je eigen geest en lichaam.
 • Minimaal 2 minuten: Gelijk stil zitten op een stoel en ga terug naar je ademhaling en de stilte die je nu voelt. Ga met je aandacht mee naar de ademhaling en blijf je ademhaling volgen. Je zult zien dat er vaak steeds meer gedachtes terug komen en je aandacht vragen. Bekijk deze gedachtes en emoties en laat ze voorbij drijven.

Je mag het laatste onderdeel zo lang doen als je wilt, maar minimaal twee minuten is wel nodig om even de stilte en het nieuwe positieve gevoel te voelen. De glimlach bij de eerste twee onderdelen is, om je geest een prikkel te geven. Het is zo gewend de negativiteit vast te houdendat door te lachen tijdens deze onderdelen er nieuwe verbindingen in je brein worden gemaakt, die de oude negatieve verbindingen overschrijven.

Persoonlijk ging dat bij mij in het begin als een boer met kiespijn, maar op een gegeven moment ga je het positieve gevoel krijgen. Dan weet je waarvoor je het doet!

Negatieve gedachtes depressie omdenken.

Als je deze oefening gedaan heb, dan wil ik je vragen op te letten wat voor negatieve gedachtes je hebt gedurende dag. Welke gedachtes halen jou het meeste omlaag? Laten we daar eerst mee beginnen.

Elke keer als die denigrerende gedachte opkomt, kijk er dan even naar en vraag je af of dit wel werkelijk waar is.

Voorbeeld: ”Ik ben het niet waard, om deze partner te krijgen”

Is dit werkelijk waar? Waar is deze gedachte op gebaseerd? Waarschijnlijk zitten hier meerdere overtuigingen onder, die vaak bij jou als gedachtes in je bewustzijn verschijnen.

Vaak zijn één van deze overtuigingen de grondlegger van de hierboven geschreven gedachte:

 1.  Ik ben niets waard
 2.  Ik verdien geen liefde

Helaas leren vaak in onze jongere jaren (vaak ook nog daarna)dat we niet goed genoeg zijn. Ouders, leraren, familie en andere personen die we als een autoriteit beschouwen, zijn vaak debet aan het ontstaan van deze overtuigingen, zonder dat dit echt de bedoeling was.

Als je deze emoties met de daar bijbehorende overtuigingen of gedachtens nog vast houd, ontstaan er verschillende psychologische entiteiten in je geest, die aangeraakt worden.

Wat zijn psychologische entiteiten?

Dat is een onbewust stukje jij, wat nog actief is in jouw geest en zodra het wordt aangeraakt, zodra je vanuit dat stukje (pijn) reageert.

Je weet vast nog wel een herinnering niet zo lang geledendat iemand wat tegen je zei en waar je nogal heftig op reageerde. Je had zelf eigenlijk niet door, waarom dat was. Dat is dat stukje je nog, waar nog onverwerkte emotie zit, wat zich probeert te ontladen. Het zoekt daarom iemand of een situatie op, waarin de oude energie zich kan ontladen. Daarom ontstaan er vaak ruzies. Het is vaak eigenlijk niets meer dan twee mensen die oude emoties willen ontladen, maar doen dit onbewust.

Denk eens terug naar zo’n uitval. Was je boos of verdrietig? Voelde je je niet gezien, of voelde je je niet serieus genomen. Nu komt er een interessante vraag: Hoe oud was je toen je dit gevoel voor het eerst ervaarde? Hoe was je karakter toen? Dat is jou psychologische entiteit vanaf een bepaald geboortejaar, toen je die ervaring had. Het word ook wel eens innerlijk kind genoemd.

Daarnaast is het zo dat op veel latere leeftijd, ook deze psychologische entiteiten kunnen ontstaan. Zodra er iets heftigs gebeurt in jou leven, waarin de emotie niet goed verwerkt is, kan er zo’n psychologische entiteit ontstaan.

Als je erachter bent gekomen dat het je innerlijk kind is, kunnen we ook de vraag beantwoorden is het werkelijk waar? Als je voelt en weet dat je eerder een situatie hebt ervaren, waarin jij bevestigd zag, dat je ”het niet waard bent” dat dit innerlijk kind automatisch dit label op de nieuwe situatie opplakt, met de daar bijbehorende emoties, gedachtes en het karakter wat je als kind op die leeftijd had.

Vaak kom je er dan achterdat het NIET waar is. Op een gegeven moment ga je inzien dat je veel van je emoties projecteert op de ander. Dit kan een enorme bevrijding zijn en dit kan ook gepaard gaan met het loslaten van oude emoties.

Dus op het moment dat zich zo’n situatie zich voordoet, zeg dan even niets tegen die andere persoon. Excuseer je dan van de situatie totdat je alleen bent. Omarm dan het gevoel in je, alsof je een kind omarmt. Je zult zien dat er allerlei emoties boven kunnen komen net zoals gedachtes en beelden. Soms is het een heftige storm, waarvan je niet weet of je er nog uitkomt. Ga niet mee in de gedachtes en omarm je emoties. Praat tegen het innerlijke kind, zoals je in die tijd graag toegesproken was, of getroost wou worden. Dit is de manier om de pijn en emoties te verwerken vanuit jou verleden.

Dit kost wel wat training, maar bij iedere overwinning, bij iedere nieuwe emotionele ruimte die je krijgt en bij iedere positieve emoties die in beweging worden gezet, krijg je steeds meer toekomstperspectief, die op haar beurt weer motiverend werkt. Op deze manier kun je jou doelen behalen!

Het opnieuw programeren van gedachtes en beelden

Het opnieuw programmeren van gedachtes en beelden:

Je vraagt je waarschijnlijk af, waarom ik iets een psychologische ‘entiteit’ noem. Dat komt, omdat je hiermee ook kunt communiceren. En dat is precies de sleutel waarmee we onze gedachtes kunnen herprogrammeren.

Stel je voor dat je een heftige situatie hebt mee gemaakt. En je krijgt nog dagelijks beelden en gedachtes binnen, die voor allerlei heftige emoties zorgen. Hoe fijn zou het zijn als je met de tijd die beelden en gedachtes zou kunnen omvormen, of de lading eraf kan halen. Wat een vrijheid zou dat geven.

Op het moment dat een naar beeld binnenkomt is dit vaak door het toedoen van het onderbewuste (meestal beelden) die hiermee een bevestiging wilt krijgen, van de overtuiging die je bij je draagt. De overtuiging in het voorbeeld was: ‘Ik ben het niet waard’

Bijv: Als je het beeld van je vader of moeder binnen krijgt die je een klap gaf. Dan voel je hierbij de emotie, waardoor deze overtuiging is ontstaan.

De geest heeft niet door, wat goed voor jou is of goed voor hem of haar. De geest wil alleen dat al de verschillende overtuigingen en beelden kloppen met elkaar. Met andere woorden: De geest houdt het graag bij het oude. Dat is de één van de redenen, waarom je nog steeds deze beelden te zien krijgt en met deze depressieve gevoelens zit.

Oefening:

Als er een beeld binnen komt; ga dan eens rustig voelen en kijk welke gedachtes erop komen bij jou. Zitten daar bepaalde overtuigingen bij vast? En welke zijn dit dan? ‘’Ik voel me niet gewaardeerd’’ ‘’Mensen zien mij niet’’ ’’Iedereen wil gebruik van mij maken’’. Zomaar 3 voorbeelden uit een ontelbaar van verschillende overtuigingen die mensen bij zich dragen.

Pak er een overtuiging uit: ‘’Mensen zien mij niet’’. En ga een herinneringen terug halen uit je geest – uit jou leven -waarin het tegendeel waar is. Lukt het je nou niet om beelden te verzinnen, creëer dan beelden, waarin het tegendeel wordt bewezen. Op het moment dat je dit doet, zal er al een kleine verandering komen in de manier waarop je je voelt. Ook al is het meer een klein stukje nieuwe positieve energie, ga daar eens op invoelen. Ontwikkel dat gevoel, zodat je het steeds beter gaat voelen en het je eigen maakt. Op deze manier kan je langzaam jouw gedachtes omdenken en zet je nieuwe positieve energie in beweging.

Hoe voelt het voor je, als je herinneringen terug haalt uit het verleden die het tegendeel bewijzen. Komt er een shift in je gevoel? Word het positiever?

Deze oefening is iets wat je echt moet trainen. Overtuigingen en beelden die er jaren zitten, zijn niet even veranderd. Maar zodra je de shift van die emotie voelt, probeer dan daarop in te voelen, zodat je dat positieve gevoel ontwikkeld en eigen maakt. Je zal zijn dat zo’n kleine verandering jou genoeg motivatie geeft, om dit meer te doen.

 

Afsluiting Gratis Cursus Omgaan Met Depressie

Ik hoop van harte dat deze cursus jou de tools geven, om die verlichting van depressie te ervaren. Ik heb zelf jarenlang met depressie en angstklachten gelopen en door een hele kundige coach, heb ik dit achter me kunnen laten. Dit is wat ik Jou ook gun.

Als je vragen of hulp zoekt. Post een reactie onderaan deze cursus.

Wees gezond,

Edwin