sociale angst overwinnen

Lijkt het je fijn niet dagen zenuwachtig te zijn voor een gezellig feest van je vrienden. Of misschien heb je helemaal geen vrienden, maar zou je ze graag weer hebben. Ben je ook altijd bang dat mensen je willen veroordelen wie je bent? Waarschijnlijk ben je ook klaar met je eigen schaamte en angst, die deze extreme verlegenheid met zich meebrengt?

Ik denk van wel. Daarom heb ik deze gratis cursus sociale angst en verlegenheid overwinnen geschreven. Als je er klaar voor bent, dan duiken we in de cursus. We beginnen met een kleine inleiding. Ready!?Go!…

Wat is een sociale angststoornis?

Heel kort komt het erop neer dat je bang bent wat mensen van je denken en dat ze dat veroordelen. Dit neemt zo’n stress met zich mee, dat je er echt onderdoor aan kunt gaan.

Vaak hebben deze mensen weinig zelf-waarde en zelf-liefde. En in iedere situatie waarin ze komen met deze angststoornis of sociale fobie, wordt dit alleen nog maar eens bevestigd en kan de situatie erger worden. Op dat moment zit je in een vicieuze cirkel.

Ik had zelf als kind last van selectief mutisme. Wat ongeveer door ging tot m’n 20ste. Ik was iemand die goed omging met klasgenoten, maar heel stil, verlegen en angstig was bij familie en vooral mijn vrienden. Ik presteerde het om een half jaar niks te zeggen op een ja of nee na bij m’n vrienden en als ik dan eens wat zei. Dan zeiden ze: Hey, Ed praat!?

Het is te pijnlijk om zo door het leven te gaan en daarom heb ik deze gratis cursus sociale angst en verlegenheid geschreven, zodat jij weer met vol vertrouwen het sociale leven kan aangaan!

Laten we gelijk naar tip 1 gaan!

1200x800-1DSH2DU

Tips voor sociale angst en verlegenheid overwinnen

Tip 1

Probeer het te delen met mensen. Of beter gezegd met één iemand! Hoewel dit juist moeilijk is voor veel mensen met sociale angst, kan het een ontzettende bevrijding geven hier gewoon over te praten. Kies wel iemand uit waarvan je echt zeker weet dat je daar terecht kan met je vragen.

Soms is het zo, dat er in je omgeving helemaal geen mensen zijn, waarbij het jouw probleem kan leggen. Hoe vervelend dat ook is, ik heb daar natuurlijk wel een oplossing voor: Schrijf je problemen in een schrift of dagboek. Het is belangrijk, dat je hoofd niet gaat overlopen van alle spanningen en gedachten die je hebt over je sociale angst en verlegenheid. Het regelmatig uit van deze gedachten en spanningen kunnen zo wat vrijheid geven.

Wat schrijf je op in je dagboek of schrift?

De situaties die je meemaakt
Welke gedachten je kwijt wilt betreft de situatie
Schrijf een situatie op, die voor jou optimaal en bevredigend is, betreft een sociale situatie

Je kan deze 3 punten doen, maar als je er aan één of twee ook genoeg hebt, dan zijn we perfect bezig. Volg je gevoel wat het beste is voor jou.

Oefening:

Bij punt 3 wil ik ook dat je de nieuwe situatie, zoals jij hem wilt gaat visualiseren. Wat voel je dan? Voel je dan juist weerstand? Want dit is toch niet echt? Of voel je juist positieve emoties en gegeven ze jou een bevrijding van sociale angst?

Als je de weerstand voelt. Blijf het herhalen, totdat het echt wordt in je hoofd. Op deze manier train je jouw gedrag om zich op een zelfverzekerde manier deze sociale situaties aan te gaan. Het brein weet niet het verschil wat we verzinnen of visualiseren, of wat echt is. Dezelfde emoties komen hier aan te pas. Maak hier gebruik van! In de cursus omgaan met depressie, heb ik hier meer over geschreven.

Tip: Lees alleen de negatieve situaties terug, als inspiratie om er een positieve situatie van te maken bij het visualiseren. Ok? Afgesproken!…

1200x800-1DSH2QB.png

Tips voor Behandeling sociale stoornis

Tip 2

Wat ik op een gegeven moment had, was dat ik zo angstig was door mijn onzekerheid voor afwijzing en veroordeling, dat ik niet meer kon concentreren op mensen met wie ik contact had. Vaak als ze wat tegen me zeiden, verstond ik het niet, begreep het niet, of misinterpreteren was ze bedoelden.

Dit zorgt alleen maar voor meer onduidelijkheid naar jou als persoon toe, waardoor de onzekerheid en de angsten voor afwijzing ook toenemen.

Toen heb ik de volgende tip voor sociale angst gekregen. Zodra ik met iemand in gesprek was, ging ik alleen naar zijn of haar woorden luisteren. Als er gedachten voorbij kwamen of emoties, dan liet ik ze voor wat ze zijn en concentreerde me alleen op de woorden.

Op deze manier had diegene echt het gevoel dat ik naar hem of haar luisterden. Dat gevoel werd helemaal versterkt, omdat ik nu wel wat antwoorden klaar had. Ik luisterde immers! Er begon zowaar een gesprek te vormen, die ik normaal niet had met mensen. Dit gaf zo’n boost aan mijn vertrouwen, dat ik vanaf toen een extra tool in m’n pocket had, die ik kon gebruiken. Dit was de eerste stap in de goede richting om mijn sociale angst en verlegenheid te overwinnen en m’n depressiviteit. Maar nu deel ik deze tool graag met jou.

Oefen simpele sociale vaardigheden

Tip 3

Vaak hebben we het gevoel dat niemand ons echt leuk vind. Of dit nu waar is of niet, maakt eigenlijk niet uit. Wat we wel weten is dat we ons niet geliefd of afgewezen voelen. De angst voor afwijzing is één van de grootste pijnen die we kunnen ervaren. Dus voel je ook niet minder, omdat je een sociale angststoornis hebt. Je bevecht een grote strijd tegen het dagelijkse leed wat je ervaart en daar mag je trots op wezen!

Hoe kunnen we het voor elkaar krijgen, dat we van mensen positieve feedback terug krijgen en daarna gelijk onze sociale vaardigheden beoefenen? Nu is het niet de bedoeling dat iedereen ons leuk moet vinden. Als zoiets al bestaat, maar het is wel belangrijk, positieve feedback van een aantal mensen te krijgen, zodat er een stukje binding en waardering ontstaat. Op deze manier kan er een fijn en duurzaam gesprek plaats vinden.

Deze 4 sociale vaardigheden oefenen

 •  Complimentjes Geven
 • Kort voorstellen
 •  Onthoud namen
 • Maak kort oogcontact en lach

Nu zal voor velen deze 4 punten al genoeg vers zweet opleveren. En toch hoeft dat niet zo te zijn. Probeer deze 4 punten in je visualisaties op te nemen. Ga je levendig voorstellen, hoe je dat zou doen en en voel wat het met je doet. Op dat moment ben je nieuwe verbindingen aan het maken in je brein. Deze verbindingen, doen de oude negatieve verbindingen overschrijven, zodat jij dadelijk weer op een prettige manier in sociale situaties staat.

Zoek je toch een verdiepingscursus om voor eens en altijd een eind te maken aan je sociale angst en verlegenheid. Maak dan kennis met Marja Postema, die een expert is op dit gebied en er boeken over schrijft. Ze weet veel mensen te helpen met haar cursussen Hoe Sociale angst te overwinnen. Wil je er meer van weten? Klik dan op de link hieronder:

Ja graag, Ik wil vandaag nog een begin maken met een angst-vrij leven

1200x800-1DSH5HR.png

Sociale angst en verlegenheid overwinnen met neurowetenschap

Neurologie is de wetenschap van de hersenen. Gelukkig voor jou is daar al een hoop onderzoek gedaan, waar we ons voordeel mee kunnen doen. Maar wat kunnen we uit de neurowetenschap halen, wat toepasbaar is op sociale angst en verlegenheid?

Ze noemden de techniek: Herwaarderen. Wat eigenlijk niets anders is dan het oorspronkelijke verhaal veranderen, naar een nieuw verhaal. Maar dan wel eentje waar jij je goed bij voelt.

Bij het herwaarderen van de situatie, gaat het vooral om de overtuigingen die je hebt, betreft de personen, jij (subject) en de situatie.

Voorbeeld: Je maakt je klaar om naar een feest te gaan van vrienden. Ergens heb je er zin in, maar tegelijkertijd ook niet. Het zweet breekt je uit en je hart bonst van de linker naar de rechter kamer. Je weet van jezelf wat een opgave het is en je hebt het gevoel dat het vaak erger wordt. Want, Chantal vraagt altijd aan me, waarom ik zo stil ben’’. Dat geeft je het gevoel dat je inadequaat bent. In je eigen woorden voelt het meer als: Chantal zal wel denken dat ik niks kan. Want onszelf bekritiseren, daar zijn we goed in.

Als we naar het voorbeeld kijken zien we eigenlijk twee overtuigingen

 1. Ik ben inadequaat.
 2. Chantal zal denken dat ik niks kan

Oefening:

Laten we er eens een sociale situatie bij pakken. Het kan er eentje uit je schrift of dagboek zijn. Schrijf eens alle overtuigingen op die nu voor jou waar zijn. Het maakt niet uit hoe negatief ze zijn, want we gaan die overtuigingen toch langzaam veranderen.

Nu gaan we ze veranderen. Ik ben inadequaat, veranderen we in: Ik ben talentvol
Chantal zal wel denken dat ik niks kan, veranderen we in: Chantal is geïnteresseerd in me , omdat ze mij een leuke meid of man vind.

Je mag s ochtends en s avonds de positieve overtuigingen 21 x opschrijven

Je mag elke keer als je in een soortgelijke situatie komt. De nieuwe overtuiging tegen jezelf zeggen.

Het kan zijn en vaak is het zo, dat er andere overtuigingen, onder de eerste overtuigingen zitten. Ook die kunnen op dezelfde manier aangepakt worden. Leer de methodes voor sociale angst uit je hoofd, zodat je ook die overtuigingen kan aanpakken.

Ook kan het in het begin voelen alsof je liegt tegen jezelf. Het is ook logisch dat je dat zo voelt, want je hebt haast je hele leven het tegenovergestelde tegen jezelf vertelt. Het duurt ongeveer twee maanden, voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Maar een bevestigende gedachte, ook al heb je die nog niet eigen gemaakt, kan al een positief gevoel geven, als je die een paar keer herhaalt.

Belangrijk punt is: concentreer je op het positieve gevoel, die de nieuwe overtuigingen geven. Dus niet alleen op de woorden zelf.

Deel 2 cursus gratis cursus sociale angst en verlegenheid overwinnen

1200x800-1DSH668

De epidemie van ‘Ik ben niet goed genoeg’

Sommige experts op het gebied van psychologie en soortgelijke professionals, stellen een epidemie vast. Bijna iedereen lijd aan deze ‘’ziekte’’. Deze epidemie heet: Ik ben niet goed genoeg.

Hoe zou het voelen voor je als je een drukke kamer binnen loopt en dat je met al je gebreken, je zou voelen dat je goed genoeg bent? Want dat is een overtuiging die we vaak al mee krijgen in de opvoeding. Vaak niet zo bedoeld, maar we krijgen deze overtuiging wel mee.

Bijna iedereen heeft deze overtuiging mee gekregen. Er worden moorden door gepleegd en oorlogen voor gevoerd. Denk maar eens aan de machthebbers van landen. Die vaak gekleineerd zijn door hun ouders en dus de overtuiging mee krijgen dat ze niet goed genoeg zijn. Om toch het gevoel te krijgen dat ze goed genoeg zijn, volgen ze het pad van oorlog, om te ervaren dat ze goed genoeg zijn.

Gelukkig doen de meeste mensen dat niet op zo’n gruwelijke manier, maar de onderlinge strijd en ruzie tussen vrouw en man, families, vrienden, collega’s en wat niet meer. Komt vaak doordat ze zich geraakt voelen wat die ander zegt. En meestal voelen ze zich zo geraakt, omdat het een oud stukje aanraakt, die zich niet goed genoeg voelt. We ruziën het uit als volwassenen, maar een stukje kinds-pijn wordt geraakt.

Hoe lossen we de overtuiging op: Ik ben niet goed genoeg?

Dat doen we door ons zelf te vertellen dat we wel goed genoeg zijn. Ja hallo, lekker makkelijk hoor ik je zeggen? Nou…, JA!.. Maar…, ook niet echt…Als jij tegen jezelf je hele leven het tegenovergestelde hebt gezegd, dan duurt het ongeveer twee maanden voordat je die overtuiging echt omgedraaid hebt. Nu is het wel zo dat als we de affirmaties doen, (bevestigende gedachten) dat je gelijk al verlichting voelt. Laten we een begin maken met affirmaties die toepassing hebben op sociale fobie overwinnen. Je mag er zelf meer bij verzinnen, zodat het aansluit op jouw wensen. Ik zou het zelfs aanbevelen!

 1. Ik ben goed genoeg
 2. Ik ben slim genoeg
 3. Ik ben sociaal genoeg
 4. Ik ben knap genoeg
 5. Ik ben leuk genoeg
 6. Ik ben interessant genoeg
 7. Ik ben genoeg
 8. Ik ben waardevol genoeg
 9. Ik ben betrouwbaar genoeg
 10. Ik ben intelligent genoeg
 11. Ik ben wijs genoeg
 12. Ik ben aantrekkelijk genoeg
 13. Ik ben mooi genoeg
 14. Ik ben prikkelend genoeg
 15. Ik ben sexy genoeg
 16. Ik ben dun genoeg
 17. Ik ben gezond genoeg
 18. Ik ben fit genoeg
 19. Ik ben talentvol genoeg
 20. Ik ben capabel genoeg
 21. Ik ben vredig genoeg
 22. Ik ben cool genoeg
 23. Ik ben genoeg zelfverzekerd
 24. Ik ben moedig genoeg
 25. Ik ben assertief genoeg
 26. Ik ben aardig genoeg
 27. Ik ben lief genoeg
 28. Ik ben aardig genoeg
 29. Ik ben goed genoeg
 30. Ik ben plezierig genoeg
 31. Ik ben gezellig genoeg
 32. Ik ben betrouwbaar genoeg
 33. Ik ben authentiek genoeg
 34. Ik ben elegant genoeg
 35. Ik ben volhardend genoeg
 36. Ik ben goed genoeg
 37. Ik ben interessant genoeg
 38. Ik ben angstvrij genoeg
 39. Ik ben respectvol genoeg
 40. Ik ben waardig genoeg
 41. Ik ben goed genoeg.

Schrijf dit lijstje minstens 1x over en als het je lukt, leer het dan uit je hoofd. Daarnaast heb ik een passende video bij gevonden, waarvan het goed zou zijn je deze ook elke ochtend en avond afluisterd. Voel je die bevrijding als het gezegd wordt? Of misschien niet gelijk, maar dat komt wel!

1200x800-1DSH765.png

Niet toegeven aan angst in sociale situaties

Oef!! Ja hallo, daar ben ik hier niet voor. Dit is eng voor mij, misschien vergeten? Nee ik ben het niet vergeten, maar we doen dat heel rustig aan. Als je de tips goed hebt opgevolgd en je bent er een maand mee bezig, dan kunnen we deze stap gaan zetten.

Schrijf voor jezelf op, of bedenk wat een enge sociale situatie is voor je. Eentje die nu in jouw leven afspeelt. Als dat bijvoorbeeld een verjaardag is, dan zal ongetwijfeld, de mensen die er zijn het engste zijn.

Het is belangrijk dat we situaties gaan opzoeken, die spannend zijn, maar VOORAL niet te spannend.

Ga eens nadenken over een eetcafeetje, terrasje, barretje of iets waar jij je het meest prettig voelt. Als je die uiteindelijk weet ga je twee dingen doen

 1.  Je gaat een kopje koffie of iets dergelijks drinken op het moment dat het het minst druk is. Meestal s ochtends. Doe dit de eerste week 3x.
 2. In de tweede week ga weer koffie drinken, maar dan op een tijdstip dat het gemiddeld druk is.
 3. De derde week ga je 2 x koffie drinken op het drukste tijdstip.

Bij elke week mag je aantekeningen maken, volgens de manier die bij de tips staan, of wat voor jou werkt.

Schrijf op welke gedachten erop komen en buig ze om naar iets positiefs en herhaal die nieuwe gedachten en overtuigingen, zodat je dadelijk sterker naar week 2 gaat. Vergeet ook niet ontzettend trots te zijn op jezelf, zelfs als het voor je gevoel niet goed gaat. Ondanks je angsten, ben je toch gegaan. Geef jezelf die credits en wees aardig voor jezelf.

Bij week 2 en 3 volg je hetzelfde proces.

Dit proces blijven herhalen, totdat je het genoeg onder de knie hebt, om naar die spannende sociale situatie te gaan, waar ik het eerder over had. Heb je er genoeg vertrouwen in? Go for it! Je kan het…

Dit was de cursus Sociale Angst en Verlegenheid overwinnen. Ik hoop van harte dat deze cursus jou de juiste richting heeft geholpen om jouw sociale angst te overwinnen.

Heb je toch behoefte aan een verdiepingscursus voor je sociale fobie en voor eens en altijd af te rekenen met verlegenheid en sociale angst, dan kan je een verdiepingscursus volgen bij expert Marja Postema, die gespecialiseerd is op dit gebied. Wil je er meer over leren en vandaag nog beginnen met de cursus? Klik dan op de link hieronder:

Ja ik wil vandaag nog weten wat Marja Postema mij kan leren

Bedankt voor het meedoen!

Wees gezond,

Edwin