niet kunnen praten over problemen

Vind het moeilijk over je problemen te praten? Heb je het gevoel dat mensen over je gaan oordelen, als je hierover praat? Zou je graag willen leren hoe je dit beter kunt doen, zodat je met zelfvertrouwen en zonder angst je problemen kan delen?

Welkom bij het artikel; niet kunnen praten over problemen. In dit artikel ga ik je leren hoe je wel kunt gaan praten over je moeilijkheden. En dan op zo’n manier, dat je plezier en verlichting voelt na het voeren van zo’n gesprek. Lees met me mee en laten we in het artikel duiken. Let’s go!…

Hoe komt het dat je niet over je problemen kan praten?

Er zijn meestal een paar essentiele moeilijkheden die hieraan vooraf gaan, zoals:

 • Bang om afgewezen te voelen
 • Je niet veilig genoeg voelen
 • Te weinig zelf-liefde
 • Niet precies weten wie je bent.

Waarom ben ik bang om afgewezen te worden

Laten we met de eerste beginnen. Bang om afgewezen te worden. Wie kent dit probleem niet? De meeste mensen kennen het gevoel wel, als je iets publiekelijk zegt, of als je over problemen wilt praten, of als je een activiteit aan het doen bent, die je spannend vind. Veel mensen zijn dan bang om afgewezen te worden. Maar waarom eigenlijk?

Als je het idee hebt constant afgewezen te worden, wie wijst wie dan eigenlijk af? Ik bedoel niet iedereen zal je altijd afwijzen, dus blijkbaar is er iemand die dat wel constant doet? Juist, Jij ja!

Overigens is het niet de bedoeling dat dan vervolgens af te wijzen. Wees mild en zacht naar jezelf. Maar hoe komt het eigenlijk dat jij jezelf afwijst? Vaak hebben we in ons verleden geleerd, dat we niet goed genoeg zijn. Vaak onschuldig bedoelde adviezen of terechtwijzingen van ouders of andere mensen die je als belangrijk ziet.

‘’Kind jij kan toch ook niks’’. ‘’Of Wat ben jij toch verschrikkelijk onhandig of dom’’. ‘’Wat ben jij een sukkel zeg, altijd maar huilen om niks’’ of iets onschuldigs als, waarom ga je niet wat met je handen doen, jij kan toch helemaal niet leren’’? Als het maar vaak genoeg herhaald wordt, dan word het vanzelf een overtuiging, die werkelijkheid voor je wordt. Dan zijn er ook nog heftige traumatische ervaring van afwijzing, zoals pesten, incest, mishandeling, verwaarlozing en meer van dat soort gebeurtenissen.

Als dat bij jouw het geval is, kan het ook verstandig zijn om van een professional gebruik te maken. Toch kan het wel zo zijn, dat je ondanks deze gebeurtenissen toch wat uit dit artikel, niet kunnen praten over problemen, kan halen. Lees dus rustig door…

tips zelfwaardering

Tips om afwijzing te overwinnen

 1. Leer je kracht, skills en kwaliteiten kennen
 2. Wees alert op je innerlijke criticus
 3. Bij jezelf blijven
 4. Investeer in jezelf
 5. Laat andere mensen niet bepalen wie je bent

Leer je kracht, skills en kwaliteiten kennen

Dit stukje gaat o.a. Over: Wie ben ik? Of wie wil ik zijn. Op het moment dat je nog weinig aan persoonlijke ontwikkeling hebt gedaan, heb je vaak nog niet het zelfvertrouwen, om volledig jezelf te zijn. Tja wat kan ik nou eigenlijk? En veel mensen trekken dan de conclusie, dat ze minder waard zijn. Hoewel dat in werkelijkheid niet zo is. Wordt het in de psyche of geest wel zo gewaardeerd. Hoe minder je aan persoonlijke ontwikkeling doet, hoe minder je weet wie je bent. Want een persoon is er en een persoonlijkheid creëer je!

Het beste om te doen is dan ook je krachten, skills en kwaliteiten ontwikkelen. Op deze manier creëer jij een persoonlijkheid, die wat kan. In dit proces leer jij jezelf ook beter kennen en als jij jezelf beter ontwikkeld en leert kennen, krijg je meer zelfwaardering en zelfvertrouwen.

Kan iemand je echt afwijzen als je waardering voor jezelf hebt? Niet echt toch? Daarom mag je gaan werken aan al je talenten en kwaliteiten die je hebt, zodat je immuun wordt voor afwijzing.

innerlijke criticus

Dit is een hele belangrijke tip! En deze innerlijke criticus raast in ieders zijn hoofd rond. De ene criticus is aardiger dan de andere, maar vaak zijn ze allemaal hard en gemeen en jagen angst aan.

Als eerste wees alert op wat je tegen jezelf zegt. Als de negatieve gedachten voorbij komen en je ze observeert, schakel dan de topcoach in! Wat de topcoach? Uit welke hoge hoed tover je die nou weer? Ik noem het de topcoach, maar je mag ervan maken wat je wilt.

Deze topcoach heeft als functie, jou positief te coachen, maar hij coacht niet alleen jou, hij coacht ook de innerlijke criticus. Daarom op het moment dat er negatieve zelfpraat komt, coach dan jouw innerlijke criticus. Je zal zien dat in een vrij korte tijd al veel kan gebeuren. Probeer het nu maar eens. Coach jezelf eens de ochtend door en hoe voelt dat? Op deze manier krijg je meer controle over wat er in je hoofd gebeurt en wordt het negatieve zelfpraat omgevormd naar positieve zelfpraat.

Bij jezelf blijven

Nu kan je Bij jezelf blijven op heel veel verschillende manieren interpreteren. In dit verhaal bedoel ik: Geen rechten aan andere mensen om jou te veroordelen. Dat is een keuze, die je van te voren mag gaan maken. Zet elke ochtend een intentie uit dat alleen jij het recht heb te doen wat jij wilt. Als je dit vaak genoeg traint gaat je onderbewuste het snappen. Geef dus niks toe!

Investeer in Jezelf

Waar word je blij van? En dan doel ik op activiteiten, cursussen of opleidingen, talentontwikkeling, sport of iets wat jou als persoon ontwikkeld. Op welk gebied zou jij in jezelf willen investeren, zodat je de skills krijgt, waar je veel waardering en zelfvertrouwen uit kan halen.

Want als je er over nadenkt, als je op verschillende gebieden succesvol bent, geef jij jezelf zoveel waardering, dat het lastig wordt om je afgewezen te voelen. Nu is succesvol niet perse een hoop geld verdienen. Het kan ook zijn dat je ouderen helpt in een verzorgingstehuis, of je voor 100% inzet voor je sport en daar steeds beter in wordt. Misschien wil je de nieuwe cursus coaching leren of nu eindelijk eens volhouden om je huis schoon te krijgen.

Het zijn allemaal vormen van succes, die er voor zorgen, dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt, maar vooral waardering voor jezelf. En iemand die zichzelf waardeert, kun je moeilijk afwijzen, want de eigen waardering is al hoog.

i am

Laat andere mensen niet bepalen wie je bent

Als je goed oplet merk je dat deze 5 punten elkaar raken. Het ene komt voort uit het andere en andersom. Bijvoorbeeld iemand die zelfwaardering heeft, heeft waarschijnlijk geïnvesteerd in zichzelf. Waarschijnlijk is die persoon ook iemand die mild en aardig is voor zichzelf. Waar komt anders de zelfwaardering vandaan, als de innerlijke criticus jou afvlamt??

Als je zelfwaardering hebt, ga je automatisch meer van jezelf houden. Je kan alleen van iemand houden, als je die gene kent. In dit geval jezelf dus! Op deze manier en in dit proces, begin jij jezelf dus te leren kennen. Of beter gezegd; je begint jezelf te creëren. Zo bouw je een identiteit op, wat gewoon in de volksmond ook wel genoemd wordt als; Ik weet wie ik ben! Zo is het cirkeltje weer compleet en haken de punten allemaal op elkaar in

En als je weet wie je bent, kunnen andere mensen dat niet meer bepalen. Konden ze sowieso niet, maar dat gevoel kan je wel eens krijgen. Mooi cirkeltje toch?

Je niet veilig genoeg voelen om over problemen te praten

Ik heb hier in mijn blog daar al wat aandacht aan besteed hoe je veiligheid in je leven kan aanbrengen. En misschien denk je wel, hallo het ging toch over niet kunnen praten over problemen? Dat klopt, maar zou het zo kunnen zijn, dat mensen die dit wel goed kunnen zichzelf:

 1. Waarderen
 2. zelf-liefde hebben
 3. Zelf-respect
 4. mild en aardig zijn voor zichzelf
 5. Niet gevoelig voor afwijzing

Denk het wel toch? Wat ik getracht te proberen heb is de kern-oorzaken bloot te leggen, zodat je ze met kleine stapjes aan kan pakken.

Overigens lijkt het misschien nu, alsof ik dit tot in de puntjes beheers of dat ik zo ben. Als je kijkt van waar ik vandaan kom, dan kan je dat zeggen. Maar over alle gebieden waar we het over gehad hebben, scoorde ik hele dikke onvoldoendes. Totdat ik vijf jaar geleden bij een hele kundige coach kwam, die mij leerde, wat ik jou nou leer. Als ik dus helemaal terug naar het begin ga, dan heb ik ten opzichte van toen zoveel geleerd, dat het vaak voelt alsof ik heel ver ben. Toch in de werkelijkheid heb ik gelukkig nog zat te leren en dat is maar goed ook, zo blijf ik scherp en kan ik het hier op mijn blog aan jou vertellen, zodat jij er je voordeel mee kan doen!

Dit was het artikel: niet kunnen praten over problemen en hoop je weer van dienst geweest te zijn. Heb je vragen of opmerkingen? Je kan een reactie achterlaten hier beneden.

Help je mee dit artikel te verspreiden? Alvast bedankt!

Wees gezond,

Edwin