cbd olie waarvoor?

CBDolie is de nieuwe rage en eigenlijk niet onterecht als we kijken naar de gebruikers ervaringen en het wetenschappelijk onderzoek wat hiernaar gedaan is.

Maar misschien denk je wel, kan cbd-olie wat voor mij zijn? En waarvoor gebruiken we eigenlijk CBD olie? Weten we de werking en wat zijn de voordelen?

Duik met me mee in het artikel en ik ga het je uitleggen…

CBD olie waarvoor en voor wie?

Voordat je CBD olie wilt gaan kopen, wil je eerst weten of het bij jou past en of het wat bij je kan oplossen. Daarom leek het me een goed idee om op te schrijven, waarvoor je CBD-olie wilt gaan gebruiken.

Dit zijn de meest voorkomende ziektes om CBD-olie te gaan gebruiken:

 • Acne
 • angst
 • Chronische pijn
 • Depressie
 • Epilepsie
 • slapeloosheid
 • Geen honger meer hebben
 • Spasmes van de spieren
 • Parkinson en Alzheimer
 • Het reduceren van ontstekingen en pijn
 • Het bevecht oxidatieve stress
 • Het bevorderd hart gezondheid
 • Het helpt mee met gewicht verliezen
 • het beschermt je tegen bepaalde vormen van kanker.

Laten we nu afzonderlijk de ziektes of voordelen van cbd capsules of olie erbij halen, zodat je voor jezelf kunt nagaan of het bij je past en of CBD wat voor jou kan zijn.


cbd olie tegen acne en puistjes

CBD olie tegen acne en puistjes

acne en puistjes ontstaan door overmatige productie van huidoliën, dode huidcellen, bacteriën en overmatige productie van hormonen die gaan ontsteken. Ze gaan samen klonteren dan zijn acne en puistjes vaak het gevolg.

Zeker voor pubers die hun identiteit nog moeten vinden, kunnen deze onzekerheid er niet bij hebben. Ook oudere mensen met heftige acne kunnen minderwaardig over hun zelf gaan denken, als ze te maken hebben met dit probleem.

Is CBD dan een oplossing tegen puistjes en acne?

Uit onderzoek is gebleken dat CBD-olie ontstekingsreducerende eigenschappen heeft. Dat is vooral belangrijk omdat in de huidklieren CB1 en CB2 receptoren zitten. Waarom zijn deze receptoren belangrijk? Ze zijn verbonden en communiceren met het zenuwstelsel. Als deze receptoren met het zenuwstelsel communiceren is één van de effecten dat ze de ontstekingswaarden verlagen en aanpakken. Dan kan het zijn dat de acne en puistjes opgeruimd worden.

Mensen die CBD gebruiken voor acne en puistjes, doen dit meestal met een CBD-zalfje en smeren dit op de plek waar de acne en puistjes zitten.


cbd olie tegen angst

CBD-olie tegen angst

als ervaringsdeskundige met heftige angsten onder de leden, kan ik je vertellen dat angst je hele leven kan verlammen en stil kan leggen. Vaak komt er ook nog depressie bij kijken en kreeg ik ook nog lichamelijke klachten.

Toen ik over CBD-olie te horen kreeg, ben ik dit gelijk gaan uitproberen. Ik moet wel zeggen, ik had hier verschillende ervaringen bij. Ik heb verschillende merken uitgeprobeerd en eigenlijk eentje werkte er goed bij mij en dat was degene waar ook een beetje THC in zat. Het was een tinctuur door iemand zelf gemaakt, maar ook prijzig.

Ik voelde me er goed bij, maar eigenlijk iets te goed. Doordat ik ook verslavingsproblematiek heb/had, begon dit op een nieuwe verslaving te lijken en het door de prijs, ben daar weer mee gestopt. Ik ben tot de conclusie gekomen dat CBD niet werkt voor mij. Toch ben ik één van de weinige als ik de ervaringen hoor en erop na lees. Zeker mensen met autisme schijnen het bijzonder goed te doen op CBD.

Waarom werkt CBD-olie tegen angst?

Laten we beginnen dat de meeste studies op dieren zijn uitgevoerd en waar de uitkomsten positief waren. Hoewel dit een aanwijzing is wat CBD olie tegen angst en paniek kan doen, heb je echt menselijke studies nodig, als je het vanuit wetenschappelijk perspectief er naar wilt kijken.

Gelukkig is er wel een mooie studie geweest met mensen die sociale angst hebben. Ze hebben die 24 mensen 600 MG CBD gegeven of een placebo een uur voordat ze publiekelijk moesten spreken. Daarnaast was er een groep die helemaal geen CBD kregen. Na het ondervragen en meten van de mensen in deze studie, bleek dat de mensen die CBD-olie hadden genomen een aanzienlijke vermindering was in angst voor publiek spreken.

Op zich is dat best wonderlijk te noemen. Iemand met sociale angst vind het soms al moeilijk om naar buiten te gaan, laat staan om publiekelijk te spreken. Het lijkt er dus op dat CBD zeker een optie tegen angst kan zijn.


cbd olie tegen chronische pijnKan CBD helpen tegen chronische pijn?

Onderzoekers denken dat de CBD olie bepaalde receptoren van het brein en het immuunsysteem in werking zetten. Door deze verbeterde communicatie tussen receptoren denken wetenschappers dat dit ontstekingsremmende en pijn verminderde eigenschappen heeft.

Zo is er een review geweest van verschillende studies tussen 1980 en 2007 over CBD, waaruit ze konden stellen dat CBD Pijnvermindering in het algemeen geeft, zonder heftige bijwerkingen.

De onderzoekers maken daarbij nog een kanttekening dat vooral mensen met MS (Multipele Sclerose) veel baat bij CBD kunnen hebben.


cbd olie tegen depressie

CBD-olie tegen Depressie

Ook hier kan ik weer als ervaringsdeskundige over mee praten. Althans over depressie. Ik heb CBD te kort gebruikt om daar echt wat over te vertellen. Maar wat zegt de wetenschap over CBD in combinatie met depressie?

CBD heeft ook veel antioxidanten in zich. Antioxidanten worden gelinkt aan het opruimen van veel giftige substanties in ons lichaam. Hoe schoner ons lichaam is van gif hoe minder ontstekingen we opbouwen.

 

Doordat je lichaam deze toxines opruimen krijg je een gezonder lichaam en brein en dat vertaald zich terug in de vermindering van depressie en andere ongemakken.

Verder, volgens een studie van de universiteit van Sao Paulo werkt CBD-olie door op onze serotonine receptoren. Dat zijn die leuke gelukshormonen die je een happy gevoel geven en jou een angst reducerende werking geeft.

Ook hier lijkt CBD voor Depressie, weer van betekenis te kunnen zijn.


CBD tegen epilepsie

CBD tegen epilepsie is wel veel beter onderzocht en gelukkig maar! Veel kinderen lijden aan deze storing in de hersenen en niet te vergeten de ouders en de naasten van het kind. Dan heb je ook nog de volwassen die met deze aandoening kampen. Een CBD-extract kan dan een enorme uitkomst bieden. Om dit te illustreren heb ik een mooie Engelse video geplaatst van een dokter die een meisje behandelde en de positieve effecten die werden waargenomen na het gebruik van het CBD-extract.

naast de vele studies die over CBD zijn gedaan (veel met dieren) zijn er ook studies gedaan met mensen. Zo hebben ook 3 Braziliaanse wetenschappers de effecten van CBD-olie getest op mensen met epilepsie. Daar kwam uit dat 71% van de mensen die de CBD-extracten gebruiken de frequentie van hun epileptische aanvallen, sterk verminderd werd.

Ook hebben ze onderzocht hoeveel aanvallen er verminderd waren en dit in procenten aangegeven. Voor meer dan de helft van de proefpersonen was er een 40% vermindering van hun epileptische aanvallen.

En nu komt er een hele interessante constatering uit dat onderzoek. 1 op de 10 mensen die meededen waren helemaal vrij van epileptische aanvallen na het gebruik van een CBD-extract.

Het lijkt dat CBD tegen epilepsie een goede bondgenoot is in deze strijd.


CBD olie en slapen

Bevorderd CBD-olie de slaap?

Dat is een vraag die wat moeilijker is. Goed slapen hangt van veel factoren af. Het belangrijkste is; als CBD je beter laat voelen, zonder bijwerkingen, dan is de kans groot dat je beter slaapt. Toch zijn er zoveel factoren wat betreft CBD en slaap dat het ook een kwestie is van de juiste CBD uitproberen en misschien zelfs een druppeltje THC proberen.

Er is eigenlijk maar één echte reden waarom CBD je slaap kan bevorderen en dat is: STRESS..Wie kent het niet.

Zoals ik al eerder zei in deze blog post communiceren de stofjes uit de CBD olie met stukken ven het zenuwstelsel en het endocannabinoïde systeem op een positieve manier.

Omdat in ons dagelijkse leven zoveel stress om de hoek komt kijken, hebben we ook een verzwakte immuunsysteem, die ons vatbaar maken voor ontstekingen en de ziektes die daaruit voort komen. Als er te veel adreline en cortisol in ons systeem is en er zijn veel ontstekingen in een lichaam, dan is de hormoon huishouding ook uit balans. Of beter gezegd je lichaam is uit balans. Door de vele schommelingen van hormonen vat je slecht slaap en daarbij kan CBD een uitkomst bieden.

Door op een betere manier informatie over te dragen van de verschillende receptoren tussen de systemen, kan je een vermindering krijgen van je stresshormonen en ontstekingen, waardoor je systeem weer langzaam in balans komt.

Goed slapen en inslapen kan dus verbeterd worden met de inname van CBD-olie.


CBD olie tegen honger, afvallen

CBD tegen honger hebben en afvallen

laat ik voorop stellen dat er niets mis mee is om honger te hebben. We hebben toch voedsel nodig! Maar soms kunnen we ook te veel eten.

We weten nu wel met z’n allen dat dit allerlei negatieve gevolgen voor ons lichaam kan hebben. Daarnaast zijn veel mensen op zoek naar een middel voor afvallen, of iets wat je honger remt, zodat je uiteindelijk je lichaam weer in balans kan brengen.

 

Helpt CBD met afvallen?

Er zijn studies die dit bevestigen. Zo is er een studie met dieren geweest en ze zagen dat het metabolisme proces versneld werd na de inname van CBD.

Ook is er en studie gedaan naar CBD olie en gewichtsverlies onder zo’n 4,657 mannen en vrouwen. Wat ze zagen is een verminderen in CM in de taille van de groep die CBD innamen. Dit had volgende deze studie vooral te maken dat de symptomen van de klachten verminderd werden. Hierdoor kregen ze meer controle over de negatieve aspecten die hun leven beïnvloeden en groeide het vertrouwen. Door dit nieuw gecreëerde vertrouwen, waren ze in staat betere keuzes voor zich zelf te maken, waardoor ze uiteindelijk afvielen. CBD was hier meer een indirect gevolg van.

Toch in andere studies waar dieren gebruikt werden, zagen ze ook dat de stoffen van CBD-capsules het vet afbraken in dieren. Dit is wel een aanzienlijke aanwijzing dat het in mensen ook kan.

In ieder geval iets om over na te denken!


CBD tegen MS

CBD-olie tegen spasmes van de spieren

spasmes van de spieren is eigenlijk als een spier niet-vrijwillig samentrekt. Dit kan tot pijn en serieuze gewrichts- aandoeningen leiden. Hoe kan CBD-olie de spasmes reduceren?

In studies van zowel muizen als bij mensen heeft CBD bewezen de spasmes van de spieren te reduceren. Vooral bij mensen met MS kunnen hier veel baat bij hebben. Ook hier weer worden de CB1 en de CB2 receptoren als verantwoordelijke aangewezen die dit effect bewerkstelligen.

Ze hebben een onderzoek gedaan met mensen die Multipele Sclerose hebben en ze CBD en THC gegeven en er een controle groep tegenover gezet en naar de uitkomsten gekeken. Nu behandelen we hier geen THC en ik promoot het product hier niet, maar voor mensen met MS kunnen volgens deze studie er baat bij hebben.

Wat vonden ze? Over een periode van 12 weken melden de patiënten met MS dat al na 4 weken hun spasmes begonnen af te nemen. Verder werd er een beter kwaliteit van leven bevestigd door de patiënten. Daarnaast werd er bij ⅔ van de patiënten een 50% vermindering van de spasmes geconstateerd na 50 weken met het gebruik van CBD en THC.

Dit lijkt me dan ook een serieuze optie voor mensen met MS of mensen die aan spasmes lijden.


CBD olie tegen parkinson

CBD-olie tegen parkinson

Mensen uit de jaren 80 kennen vast nog wel Michael J Fox als acteur in Back to the future. Waar je een jonge, talentvolle, maar ook een vitale en energieke acteur zagen. Toen de ziekte van Parkinson langzaam de overhand kreeg, was hij geen schim meer van wie hij was, omdat de symptomen van parkinson steeds meer de overhand kregen.

Toch gebruiken veel mensen met parkinson CBD olie om de symptomen te verlichten…

 

Het endocannabinoïde systeem zorgt voor pijn vermindering, de motoriek van het lichaam, je hongergevoel en brein functies.

Ook hier doet de CBD zijn werk door de CB1 en de CB2 receptoren te activeren en nu we weten welke functies het endocannabinoïde systeem heeft, is het ook niet meer lastig te raden wat voor effect het op mensen met parkinson kan hebben.

Mensen met parkinson gebruiken de olie en druppen de CBD-olie op de trillerige stukken van het lichaam. Daarnaast word de CBD is een normale dosis gebruik (3×3 drupjes per dag bij 5% CBD)

Hier een prachtig voorbeeld wat CBD met Parkinson kan doen. Schrik niet van het resultaat.


CBD olie tegen pijn

CBD-olie tegen pijn

CBD-olie waarvoor? Onder andere tegen pijn dus. Niks is vervelender dan constant pijn te voelen. Daarbij kan CBD dan ook een uitkomst bieden. Vooral in combinatie met THC, het psychoactieve broertje van CBD. Dit is wel een punt van aandacht. Niet iedereen kan tegen THC. Sommige mensen kunnen er angstig van worden of krijgen gevoelens van paniek.

Dit gezegd hebbende. Kan CBD los of in combinatie met THC goed tegen pijn werken…

 

Ook hier doet de CBD het werk samen met het endocannabinoïde systeem die er voor zorgt dat de ontstekingen in het lichaam afnemen en hierdoor ontstekingspijnen worden verminderd.

Hier een wetenschappelijk onderzoek, die dit bevestigd. Ingewikkeld om te lezen, maar het belangrijkste is dat er bewijs voor gevonden is: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2503660/


CBD olie tegen oxidatieve stress

CBD tegen oxidatieve stress

wat is oxidatieve stress? Oxidatieve stress staat eigenlijk voor de disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten. Waarbij de vrije radicalen de boosdoeners zijn en de antioxidanten de helden zijn. De vrije radicalen gaan verbindingen aan met verschillende moleculen en de chemicaliën die vrij komen en ongezond voor ons zijn, noemen we oxidatieve stress

Welke ziektes worden er veroorzaakt door oxidatieve stress? Bekijk deze bulletpoints hieronder..

 

 • Diabetes
 • Vasculaire ziektes
 • Ziektes die van oorsprong uit ontstekingen komen (welke niet?)
 • Hoge bloeddruk,
 • Hart ziekten
 • Parkinson en Alzheimer
 • Kanker
 • Veroudering

Omdat CBD propvol anti-oxidanten zit en ook het immuum systeem stimuleert als het endocannabinoïde systeem, is dit een goede optie tegen oxidatieve stress en de ziektes die daarbij horen.


CBD bevorderd de hartgezondheid

Er is een mooi onderzoek geweest met muizen en hoe ze reageren op CBD met betrekking tot het vasculair systeem in en rondom het hart. Dit is wat ik vanuit het wetenschappelijke artikel even quote:

‘’CBD protects against the vascular damage caused by a high glucose environment, inflammation or the induction of type 2 diabetes in animal models and reduces the vascular hyperpermeability associated with such environments’’.

De CBD-olie beschermt je dus tegen vasculaire beschadiging opgelopen bij een hoog glucose en ontstekings- milieus. Nou eet bijna wel ieder mens te veel suiker en zitten we vol ontstekingen helaas. Zoals we eerder al hebben kunnen vast stellen is dat CBD een vriendelijke bondgenoot is tegen ontstekingen,

Nu we ook nog weten dat het beschermend is voor het vasculaire systeem rondom het hart, lijkt CBD-olie hier weer wat mee te kunnen doen.


cbd olie tegen kanker

CBD-olie tegen kanker

Tja, dit is best een moeilijk onderwerp. Zeker, omdat er zelfs mensen zijn die het geprobeerd hebben en er geen baat bij hebben gehad en het fataal is afgelopen. Gelukkig zijn er ook veel verhalen, waarbij mensen het geluk gehad hebben het gevecht tegen kanker te hebben gewonnen.

hier een uitleg van mediwiet over het gebruik van CBD en THC en wat het voor mensen met kanker kan doen. Let wel. Dit gaat om een full spectrum olie, waar dus ook veel THC zit.


 

Hier nog een ervaring met wietolie

Hier nog wat quotes uit wetenschappelijke onderzoeken betreft CBD-olie:

A 2013 study concluded that, “Collectively, the non-psychoactive plant-derived cannabinoid CBD exhibits pro-apoptotic and anti-proliferative actions in different types of tumors and may also exert anti-migratory, anti-invasive, anti-metastatic and perhaps anti-angiogenic properties. On the basis of these results, evidence is emerging to suggest that CBD is a potent inhibitor of both cancer growth and spread. Interestingly, the anticancer effect of this compound seems to be selective for cancer cells, at least in vitro, since it does not affect normal cell lines.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579246/

A 2012 study found that, “CBD exerts a potent anti-angiogenic effect by widely affecting several pathways involved in this process. Its dual effect on both tumour and endothelial cells further suggests that CBD could represent a potential effective agent in cancer therapy.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504989/

Zoals je kan zien kan CBD vooral in combinatie met THC een hoop voor je doen als je kanker hebt. Ik kan zelf niet aan THC komen, ook omdat het illigaal is, maar als je even zoekt op het internet, dan kom je vast mensen tegen die het verkopen.

Ik hoop jullie van dienst geweest te zijn waarvoor je CBD kan gebruiken, voor wie het is en wat voor symptomen van bepaalde ziektes je het voor kan gebruiken.

Als je wat aan het dit artikel gehad hebt, share het dan op social media of met een linkje op je site.

Wees gezond,

Edwin