Stress verminderen door Wandelen

Als we iedere ochtend kinderen kunnen laten mediteren, dan zouden de generaties na hun, geweldloos en in vrede leven

Want dat is de kracht van meditatie. Stel je eens voor dat je bijna alles stress kan verminderen door meditatie. Hoe zou de wereld er dan uit zien?

Want vanuit stress komt heel veel geweld en andere vormen van negativiteit uit voort.

Denk maar eens aan alle vastzittende en emotionele blokkades of in andere woorden ‘trauma’s’

Daar komt het meeste geweld uit voort, maar in eerste instantie is dit stress. Want hoe voelt het om met zware emotionele gevoelens rond te lopen? Hoe gefrustreerd, boos en hatelijk kun je soms zijn, als je dit niet eerst opruimt?

En hoe voelt het als je daarvan bevrijd wordt? Dan wordt het leven weer licht en vreugdevol. Daarom gaan we vandaag kijken naar hoe je stress vermindert door meditatie, zodat je weer een blij en gelukkig leven kan leiden.

wat is meditatie

Wat is meditatie?

Simpel gezegd is meditatie een oefening om dichter bij je werkelijke zelf te komen. Maar wie is die werkelijke jij? Uit wat bestaat het?

Het is een te moeilijk antwoord, omdat zo even uit te leggen. Vooral ook, omdat niemand het echt weet. Ik daarom dus ook niet.

Maar wat ik wel weet is dat je het kunt ervaren. Ik heb jaren meditatie gedaan en doe het nog steeds. Daarom kan ik de verschillende kwaliteiten ervan wel opnoemen. Je kunt ze namelijk ervaren.

Eigenlijk kun je er vanuit gaan dat alle positieve aspecten van wie je bent, jouw werkelijke zelf is. Het zijn meer gemoedstoestanden. Het gaat een stukje dieper dan emoties. Deze emoties komen en gaan. Terwijl gevoel of gevoelstoestanden eigenlijk blijvend zijn.

Maar zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, kunnen ze wel onder gedompeld raken in negativiteit. Zoals de wolken voor ze zon komen, maar de zon altijd blijft schijnen.

Dit is waar we in meditatie naar op zoek gaan. Dat onveranderlijke stuk in ons en als we dat steeds meer ervaren, dan heeft stress steeds minder invloed op ons.

Daarbij krijg je ook nog eens alle andere gezondheidsvoordelen erbij.

Wat is de beste manier van mediteren tegen stress?

Wat is de beste manier van mediteren tegen stress?

Misschien is een nog betere vraag; welke meditatie werkt het beste tegen stress?

Een andere vraag zou kunnen zijn; met welke meditatie kom ik bij m’n werkelijke zelf, zodat de stress minder wordt?

De beste meditatie hiervoor vind ik zelf een vorm van Vipassana meditatie. Dit is een oudere vorm van meditatie, waarvan gezegd wordt dat dit één van de meditaties was die de Boeddha zelf gebruikten.

Ik gebruik zelf deze meditatie ook en hij is vrij simpel. Hierbij de uitleg:

  1. Ga op een stoel zitten met je voeten goed op de grond en een rechte rug
  2. Als je eenmaal zit adem je 3x diep, in en uit
  3. Daarna mag je je ogen sluiten en kijk recht vooruit de leegte in
  4. Volg, observeer je je ademhaling en voel de beweging van in en uitgaan
  5. Voel ook of de lucht warm of koud is, waar bij je neusgaten de lucht erin komt.
  6. Probeer zoveel mogelijk van dit soort nuances te observeren, zonder TE focussen.
  7. Verwacht niets, maar laat je verrassen door de ervaring.

Het eerste wat de meeste meditatie beginners merken, is dat er constant gedachtes tussen komen. Zoals:’’werkt dit wel? Of ‘’moet zo nog boodschappen doen, wat zal ik halen? Of bijvoorbeeld’’ Waarom gaf hij zo’n sneer tegen me, de volgende keer ga ik er wat van zeggen’’

Je kunt het zo gek niet opnoemen, of je mind weet wel wat te verzinnen om je van je meditatieoefening af te houden.

Ga hier dan ook onder geen voorwaarde mee in. Volg nooit je gedachtes! Ze beloven van alles en vooral dat ze een oplossing voor je probleem hebben.

Maar in werkelijkheid probeert je mind de meditatieoefening te verstoren. Een ander iets is dat als je meegaat in je gedachtes, dat je op een gegeven moment in allerlei verhalen terecht komt, waar je niet wilt zijn.

Meestal zijn deze verhalen ook negatief en voordat je het weet, kom je slechter uit de meditatie dan dat de bedoeling was.

Wat is de beste manier van mediteren tegen stress?

Je hoeft alleen je gedachtes te observeren en ze weer te laten gaan als wolkjes. Je merkt dan dat er een bepaalde rust in je geest komt. Vanuit daar en met veel oefening kun je de werkelijkheid van je wezen ervaren. Natuurlijke met al die geweldige kwaliteiten.

En al die geweldige kwaliteiten gaan er voor zorgen, dat je steeds minder stress in je leven ervaart. Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om te doen is. Zodat je een praktische tool heb gevonden tegen stress.

Je mag in je handen klappen, want je hebt die tool gevonden!

Dit was het einde van het artikel en als je er wat aan hebt gehad, deel het dan even op social media of geef een link terug naar dit artikel vanuit je eigen website. Alleen als referentie en geen copy-paste 😉

Wees gezond en stressvrij,

Edwin